0
  • No products in the cart.

  • Cementvrij beton

    cementvrij beton

    Duurzaam beton

    D

    de toekomst

    Bij Beton-Lab willen we impact maken. Ons inzetten voor de sustainability development goals voor 2050. Voor ons is het namelijk niet meer dan normaal om rekening te houden met een ander en dus ook met de leefbaarheid in de toekomst! Daarom zijn we hard bezig ons beton te verduurzamen. Door de jaren heen zijn er al veel manieren bedacht om beton duurzamer te maken. Natuurlijk is beton ijzersterk en gaat het een leven lang (lees duurzaam) mee. Ook wordt het cement dat we normaliter gebruiken CO2 gecompenseerd, maar dat neemt niet weg dat beton verantwoordelijk is voor 9% van de jaarlijkse CO2 uitstoot wereldwijd. De grote boosdoener hierin is cement. Voor de productie van cement is veel energie nodig en komt er veel CO2 vrij. Bij de productie van één kilo cement komt één kilo CO2 vrij. Dit proces is onomkeerbaar. We kunnen ons neerleggen bij al die verbeteringen uit de reguliere industrie. En 100% CO2 compensatie is niet verkeerd, maar we zien het toch liever anders. Beton bestaat al een paar duizend jaar. Er is veel verbeterd, maar bij de ontdekking en ontwikkeling van beton had men niet de uitgangspunten en problemen waar we nu tegenaan lopen! De CO2 uitstoot moet drastisch worden verminderd, beton moet 100% recyclebaar worden en met nieuwe materialen moeten nieuwe duurzame toepassingen ontwikkeld worden.

    Anorganisch polymeerbeton

    We hebben een voor Nederland revolutionair nieuw bindmiddel ontwikkeld, dat cement gedeeltelijk of geheel vervangt. Dit bindmiddel wordt een anorganisch polymeer genoemd. Ook wel Geopolymeren. Dit zijn cementachtige grondstoffen, die als ze worden geactiveerd, veranderen in een keten van moleculen met cementachtige eigenschappen. Met andere woorden, ze werken en reageren hetzelfde als cement, maar maken betere en sterkere verbindingen onderling. Optisch zie je geen verschil tussen Anorganisch Polymeerbeton of regulier beton. Geopolymeerbeton ziet er dus hetzelfde uit en is beter en sterker dan gewoon beton. Het allermooiste echter, is dat voor de productie van geopolymeren geen hoge CO2 uitstoot nodig is. Geopolymeren worden namelijk gemaakt van lokale grondstoffen zoals klei, rivierslib, maar ook restproducten van de staalindustrie (geen zware metalen!) en zelfs van biobased restproducten! Kortom, anorganisch polymeerbeton wordt gemaakt van lokale (afval)producten waar nauwelijks meer CO2 uitstoot bij vrij komt! Cementvrij beton is één van de oplossingen en dus niet de oplossing. Maar we staan liever in de oplossing dan dat we wachten tot die vanzelf een keer komt. Afhankelijk van het ontwerp kunnen we nu sturen op de mate van en het gebruik van duurzame vervangende materialen. Dat onderzoek gaat onverminderd door en de mogelijkheden daarvan blijven toenemen!

    Nu werken wij niet alleen aan dit gave revolutionaire geopolymeerbeton. Wij zijn vormgevers en geen bindmiddeltechnici. Wij werken samen met onder andere de KU Leuven om de best mogelijke samenstelling te ontwikkelen. Geopolymeren doen hetzelfde als gewoon cement. Toch werken ze net even anders. En als wij gave betonnen ontwerpen willen maken, met de hoge esthetische eisen die wij als Beton-Lab stellen aan het beton en onze ontwerpen, dan moeten we zorgen dat er perfect uitziet én perfect werkt! Kijken wat jij nodig hebt om jouw stap te nemen!

    de toepassing

    De eerste toepassing die we hebben ontwikkeld was een 3D Wandtegel genaamd Summit. Met pieken en dalen, scherpe randen en een glooiend en glad oppervlak het ideale ontwerp om esthetisch geopolymeerbeton in te testen. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een hele lijn aan bijzondere duurzame wandtegels onder de vlag van Novel Grey. Maar we gaan nog veel verder. Anorganisch polymeerbeton kan toegepast worden in tafel- en aanrechtbladen, verlichting en andere ontwerpen binnen- en buitenshuis. We kunnen geopolymeerbeton ook toepassen in tegels en andere vormen van gevelbekleding. Denk daarbij aan wandtegels of gevelpanelen van enkele vierkante meters groot. Zo kunnen wij adviseren en sturen op rc-waardes en werken we samen met gerenommeerde gevelmontagebedrijven. Of denk aan inrichtingen van publieke ruimtes, zoals parken of andere toepassingen voor straatmeubilair. We kunnen alles van klein tot groot ontwerpen en uitvoeren in duurzaam, cementvrij anorganisch polymeerbeton.

    Wall summit side small

    de uitdaging

    Wij geloven dat geopolymeerbeton een grote stap is in het verduurzamen van beton. Veel groter dan alle andere stappen die nu worden genomen. Is het dat nu al? Ja. Wordt het al door iedereen omarmd? Nog lang niet. Is het spannend als we zo onze nek uitsteken? Ja! Maar we staan liever in de oplossing dan dat we langs de zijlijn blijven staan. Er moet nog heel veel gebeuren, maar door geopolymeerbeton als esthetisch beton toe te passen, kunnen we testen én laten zien dat het sterker, beter en vooral heel veel duurzamer en milieuvriendelijker is dan gewoon beton.

    Veel architecten, ontwerpers en interieurarchitecten die wij spreken zijn op zoek naar echte milieuvriendelijke, duurzame oplossingen voor esthetische inrichting, afbouw en productontwerp. Wat men vindt is vaak exotisch, duur of niet al te fraai. Anorganisch polymeerbeton is daar een antwoord op. Wil jij dus ook samen met ons in de oplossing gaan staan en bijdragen aan een duurzamere toekomst? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat jij nodig hebt om jouw stap te nemen!

    Ga de uitdaging aan

    en neem contact op